Verifică-ți mașina! Dacă nu ai aceste obiecte în portbagaj, poți fi amendat

Codul Rutier stabileşte la articolul 8 că, pentru a fi condus pe drumurile publice, orice autovehicul trebuie dotat cu trusa medicală de prim ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu.

În cazul în care încalci această regulă, poţi fi sancţionat cu o amendă din clasa a ÎI-a (4 sau 5 puncte-amendă).

Din 2016, potrivit avocatnet.ro, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier. Având în vedere că, în acest moment, salariul minim este de 1.050 de lei, un punct-amendă este egal cu 105 lei.

Aşadar, dacă nu ai autoturismul dotat cu trusa medicală, triunghiuri reflectorizante şi extinctor poţi fi amendat, în 2016, cu 420 sau cu 525 de lei.

Trusa medicală de prim ajutor

Trusele medicale pe care eşti obligat să le ai în maşină sunt reglementate de Ordinul Ministrului Sănătăţii 987/2007.

Conform actului normativ, ambalajul trusei sanitare auto trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

să asigure o etanseitate corespunzătoare pentru protejarea conţinutului faţă de praf, umezeală, carburanţi şi uleiuri, printr-un sistem de închidere ferm;
să fie dimensionată corespunzător, în vederea depozitării şi asigurării integrităţii componentelor din conţinutul trusei sanitare auto.

De asemenea, eticheta trusei trebuie să conţină denumirea produsului, denumirea şi adresa producătorului sau, în funcţie de situaţie, denumirea şi adresa persoanei responsabile de introducerea produsului pe piaţă.

Conţinutul minim al trusei sanitare auto:

1. Instrumentar:

o foarfeca cu ambele vârfuri boante, cu lama tăietoare pentru material textil tip postav gros de minimum 2
un dispozitiv intermediar pentru respiraţie gură la gură cu vâlvă unidirecţională sau filtru

2. Materiale sanitare

o rolă leucoplast;
minim patru bucăţi de pansament rapid (plasture);
cel puţin cinci pachete a câte 25 bucăţi de comprese de tifon sterile;
faşă tifon – minim două bucăţi pentru fiecare dintre dimensiunile: 5cm X 4m şi 10 cm x 4 m;
două bucăţi de bandaj nedeformabil (că dimensiuni, trebuie să aibă două lături de minim 80 cm);
cel puţin două bucăţi de pansament steril adsorbant de dimensiuni diferite;
o faşă elastică;
două perechi de mănuşi de unică folosinţă (pot fi confecţionate din latex sau polietilenă).

3. Alte materiale

cel puţin 6 ace de siguranţă;
minim o folie de supravieţuire izotermă care să aibă dimensiunile 2,10 m x 1,60 m;
o broşură de instrucţiuni de prim ajutor, autorizată de MS;
lista cu conţinutul trusei.

Triunghiurile reflectorizante

Aşa cum stabileşte Codul Rutier, eşti obligat să ai două astfel de produse în maşină, atunci când circuli pe drumurile publice.

Potrivit informaţiilor de pe pagină de internet a Inspectoratului General al Poliţiei Române, triunghiurile reflectorizante pot fi comercializate legal dacă dispun de comunicare de omologare internaţională acordată de oricare dintre autorităţile administrative din ţările semnatare ale Acodului de la Geneva din 1958.

Un triunghi reflectorizant omologat internaţional poate fi recunoscut după marca de omologare, reprezentată de litera E şi codul ţării care a acordat omologarea încadrate într-un cerc, precum şi o serie de identificare.

Stingătoarele de incendiu

Extinctoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Conform art.50 din acest act normativ, punerea pe piaţă a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformităţii faţă de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologiei de certificare a conformităţii aprobată prin Ordin al Ministrului Administraţiei şi Internelor.

Stingătorul de incendiu pe care eşti obligat să îl ai în maşină trebuie să se afle în garanţie şi să aibă inscripţionat termenul de valabilitate.