Puncte de amenda. Pagina 1

Clasele de sancţiuni sunt următoarele:
a) clasa I - 2 sau 3 puncte-amendă;
b) clasa a II-a - 4 sau 5 puncte-amendă;
c) clasa a III-a - de la 6 la 8 puncte-amendă;
d) clasa a IV-a - de la 9 la 20 puncte-amendă;
e) clasa a V-a - de la 21 la 100 puncte-amendă.

Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.
Valoarea unui punct de penalizare este de 10% din salariul minim brut pe economie!
La 15 puncte penalizare, carnetul se suspenda pentru 30 de zile!
O recidiva in urmatoarele 12 luni inseamna o nou suspendare a carnetului, dar pe o perioada de 60 de zile!
Punctele se anuleaza la sase luni de la savarsirea infractiunii penalizate!

FDC = Fara drept de conducere | DC = Cu drept de conducere

Contraventie Puncte
penalizare
Nr. zile
suspendare
Puncte
amenda
Art. 99 alin. (1) pct. 1 Conducerea unui autovehicul in mod nejustificat cu o viteza cu cel putin 10 km/h sub limita minima obligatorie stabilita pe tronsonul de drum respectiv; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 2 Nerespectarea obligatiei de semnalizare a manevrei de schimbare a directiei de mers; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 3 Nerespectarea de catre pietoni a normelor privind circulatia pe drumurile publice; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 4 Neindeplinirea obligatiei proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia, in alte imprejurari decat in urma unui accident de circulatie; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 5 Nerespectarea normelor privind circulatia pe drumurile publice de catre conducatorii coloanelor militare, ai grupurilor organizate autorizate si cortegiilor; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 6 Nerespectarea semnificatiei semnalului luminos intermediar de forma uneia sau a unor sageti de culoare galbena ori alba cu varful orientat in jos spre dreapta, care anunta schimbarea semnalului de culoare verde, in cazul benzilor cu circulatie reversibila; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 7 Conducerea unui vehicul avariat peste termenul de 30 de zile de la data eliberarii documentului de constatare a avariei; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 8 Nerespectarea obligatiei conducatorului de autovehicul si a pasagerilor acestuia de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, centura sau dispozitivele de siguranta omologate; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 9 Nerespectarea obligatiei de catre conducatorul de motocicleta sau moped de a purta, in timpul deplasarii pe drumurile publice, casca de protectie omologata; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 10 Nerespectarea obligatiei conducatorului de vehicul de a lasa liber traseul tramvaiului la apropierea acestuia, cand drumul are o singura banda; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 11 Nerespectarea regulilor de circulatie de catre conducatorii de animale; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 12 Nerespectarea obligatiei de a aplica semnul distinctiv pe autovehicule conduse de persoane care au mai putin de un an vechime de la dobandirea permisului de conducere; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 13 Lasarea libera in timpul conducerii a volanului, ghidonului sau manetei de comanda a vehiculului; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 14 Nerespectarea de catre pasageri sau calatori a obligatiilor ce le revin atunci cand se afla in vehicule; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 15 Nerespectarea semnificatiei culorii galbene a semaforului; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 16 Conducerea unui vehicul ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheata sau zapada de natura a impiedica identificarea numarului de inmatriculare sau de inregistrare; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 17 Conducerea unui vehicul pe ale carui placute cu numarul de inmatriculare sau inregistrare sunt aplicate folii sau alte dispozitive care nu permit citirea numarului de inmatriculare ori placutele nu corespund standardelor in vigoare; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. (1) pct. 18 Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul cu defectiuni tehnice, altele decat cele prevazute la art. 102 alin. (3) lit. b) ori care are lipsa unul sau mai multe elemente de caroserie sau aceasta este deteriorata vizibil; - - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 1 Folosirea incorecta a luminilor de drum la intalnirea cu un autovehicul care circula din sens opus; 2 - 2-3 (clasa I)
Art. 99 alin. 2 si art. 108 alin. (1) lit. a) pct. 2 Folosirea telefoanelor mobile in timpul conducerii, cu exceptia celor prevazute cu dispozitive de tip "maini libere"; 2 - 2-3 (clasa I)

Vezi si Puncte de amenda. Pagina 2