Permisul de conducere Categoria A
Permisul de conducere Categorie A
Este destinat pentru motocicleta cu sau fara atas si tricicluri cu motor.
Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul sa conduca o motocicleta cu sau fara atas si tricicluri cu motor cu puterea de peste 15 kW numai daca are o experienta de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificatii tehnice infterioare sau daca persoana are 21 de ani si promoveaza un test specific de cunostinte si comportament.
Permisul de conducere pentru categoria A1
Motociclete cu cilindree maximă de 125 cm3, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, tricicluri cu motor cu puterea maximă de 15 kW;
Permisul de conducere pentru categoria A2
Motociclete cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depăşeşte 0,2 kW/kg şi care nu suntderivate dintr-un vehicul având mai mult de dublul puterii sale;
Permisul de conducere pentru categoria AM
Pentru mopede
Informatii scolarizare:
Durata cursului este de minimum 5 saptamani, timp in care se efectueaza 24 ore de pregatire teoretica si 30 ore de pregatire practica (pregatirea teoretica o precede pe cea practica).
Pregatirea practica consta in invatarea unor manevre de poligon special amenajat.
Conditii inscriere:
- apt din punct de vedere medical si psihologic
- varsta: minim 18 ani pentru categoria A si de 16 ani pentru subcategoria A1
- sa nu fi fost condamnat definitiv pentru infractiunile prevazute la art. 24 din O.U.G. nr. 195/2002.
Ce contine dosarul pentru examen:
- fisa de scolarizare (eliberata de scoala - dactilografiata)
- cerere de inscriere la examen (eliberata de scoala)
- fisa medicala
- cazier judiciar (cu mentiunea: pentru examen auto)
- chitanta care reprezinta taxa de examinare 4 lei (platita la CEC sau Trezorerie)
- 1 fotografie color tip permis de conducere
- copii: carte (buletin) de identitate, dovada studii, permis de conducere (daca este cazul)
- test psihologic auto
- chitantele doveditoare achitarii integrale a taxelor de scolarizare
Inscrierea la examen:
Programarea la primul examen a candidatilor pentru obtinerea permisului de conducere se efectueaza de catre unitatile autorizate la care acestia au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica. Inscrierea la examen se face doar dupa terminarea perioadei de scolarizare, achitarea cursurilor si absolvirea cursurilor la proba teoretica si practica.
Examenul auto:
Examenul consta intr-o proba teoretica si una practica.
Proba teoretica consta in rezolvarea unui chestionar de cunoastere a regulilor de circulatie ce contine 20 intrebari. Timpul afectat rezolvarii unui chestionar de cunoastere a regulilor de circulatie este de 20 de minute. Pentru a promova examenul sunt necesare minimum 17 intrebari rezolvate corect.
Proba practica consta in efectuarea unor manevre in poligon intr-un anumit timp (maxim 10 minute si maxim 2 greseli). Pentru mai multe informatii despre examen cititi normele de organizare si desfasurare a examenului penru obtinerea permisului de conducere sau intrebati instructorul.
Dupa ce cursantul a fost declarat "ADMIS" la examen, se poate prezenta, dupa o zi lucratoare, la SERVICIUL PUBLIC COMUNITAR REGIM PERMISE DE CONDUCERE SI INMATRICULARE A VEHICULELOR cu cartea (buletinul) de identitate si o chitanta ce reprezinta taxa de eliberare a permisului de conducere, chitanta care se obtine de la o unitate CEC sau BCR .
Persoana declarata "admis" la proba teoretica dar care nu se prezinta la proba practica de conducere a vehiculului in traseu, intr-un termen de cel mult un an de zile de la data absolvirii cursurilor este declarata "respins", urmand sa efectueze un nou curs de pregatire.
Persoana declarata "respins" se poate programa la un nou examen dupa cel putin 15 zile de la data la care a fost declarata "respins", dar nu mai tarziu de un an de zile de la absolvirea cursurilor, in caz contrar urmand sa efectueze un nou curs de pregatire.
Pentru mai multe detalii vedeti Noul regulamet rutier - Cap 3 - Permisul auto