Riscul de accidente creste pe masura ce soarele apune

Sa conduci la apus poate suna romantic, dar autoritatile spun ca razele orbitoare ale soarelui pot fi cauza multor accidente rutiere.

Un parbriz murdar sau zgariat, soarele care bate din fata, eventual lipsa unor ochelari polarizati poate duce la o orbire temporara si astfel soferii ajung sa observe in ultimul moment anumite situatii, obiecte pe carosabil, curbe, etc. si sa nu mai aibe timp sa reactioneze corespunzator.

Tot timpul, ca sofer, trebuie avut in vedere ca in timpul deplasarilor conditiile de drum se pot schimba radical intr-un timp foarte scurt.

De asemenea la o viteza de 100km/h in timpul unei orbiri temporare, masina poate parcurge cateva sute de metri, distanta pe care soferul are o vizibilitate mult scazuta.

Iata mai jos cateva sfaturi pentru condusul in aceste conditii:

  • Daca puteti folositi o alta ruta cu o sosea umbrita sau schimbati ora deplasarii.
  • Pastrati parbrizul curat, atat pe interior cat si pe exterior, pentru a evita crearea unui film de murdarie. Acesta ar putea reflecta soarele, inrautatind si mai mult vizibilitatea.
  • Incetiniti, chiar daca asta ar insemna sa conduceti sub limita legala.
  • Folositi parasolarul, sau purtati ochelari polarizati.
  • Pastrati-va atentia asupra drumului. Orice element de distragere precum purtarea unei conversatii, citirea SMSurilor/eMailurilor, aplicarea machiajului, etc, contribuie la vizibilitatea redusa.
  • Daca bordul masinii este de culoare deschisa, asezati pe acesta un prosop de culoare inchisa pentru a reduce orbirea.

Chiar si folosind aceste sfaturi, soferii nu pot intotdeauna sa evite soarele. Ce ar trebui sa faca un soferi oprit intr-o intersectie si nu poate vedea semaforul?

  • Incercati sa vedeti semaforul din mai multe unghiuri, sa verificati cu atentie daca se apropie alte vehicule. Si ceilalti soferi ar putea sa aibe probleme similare cu ale dumneavoastra.

Soferii care au soarele in spate ar trebui sa isi porneasca farurile pentru ai ajuta pe cei care sunt orbiti de soare sa vada traficul mai bine.

Desi nu exista o solutie perfecta pentru soarele care apune in fiecare zi si incurca soferii in trafic, schimbarea legilor ajuta la micsoararea numarului de accidente provocate de acest fenomen. De aceea in ultima perioada tot mai multe tari obliga soferii la folosirea luminilor de drum chiar si pe timpul zilei, astfel numarul accidentelor provocate de soare scazand cu 3 pana la 10 procente.