Ce sancțiuni pot să aplice polițiștii locali la regimul rutier. Alte atribuții pe care le au foștii comunitari în domeniul circulației

Odată cu reorganizarea Poliţiei Comunitare, devenită, din ianuarie 2011, Poliţie Locală, agenţii de poliţie din această structura au primit noi atribuţii. O noutate este că vor avea responsabilităţi inclusiv în domeniul circulaţiei. Astfel, ei au dreptul să sancţioneze anumite încălcări ale Codului Rutier, dar şi să asigure fluenţa circulaţiei în aria teritorială de competenţă.

Noile atribuţii din domeniul circulaţiei ale Poliţiei Locale sunt prevăzute în Legea nr. 155/2010 – Legea Poliţiei Locale, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011.

În domeniul circulaţiei publice, poliţiştii locali au sarcini precise, stabilite prin articolul 7 din legea menţionată, asemănătoare cu cele ale poliţiştilor rutieri. Mai mult, atunci când îşi exercită atribuţiile de circulaţie, agenţii locali de poliţie trebuie să fie echipaţi într-un mod similar cu agenţii de circulaţie din poliţia rutieră. Mai exact, sunt obligaţi să poarte o uniformă specifică, iar în funcţie de anotimp, peste uniformă vor purta vestă sau scurtă cu elemente reflectorizante, pe care este imprimată emblemă „POLIŢIA LOCALĂ”, precum şi caschetă cu coafa albă.

Potrivit Legii nr. 155/2011, poliţiştii locali au dreptul să constate contravenţii şi să aplice sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis.

De asemenea, aceştia au dreptul să dispună măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar.

Poliţiştii locali mai pot da amenzi de circulaţie şi pentru încălcarea normelor legale privind masă maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule.

În plus, agenţii poliţiei locale pot constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap.

Nici pietonii nu scapă de amenzi, poliţia locală având dreptul să îi sancţioneze şi pe aceştia pentru încălcarea normelor rutiere. În aceeaşi situaţie se află şi bicicliştii, conducătorii de mopede sau de vehicule cu tracţiune animală.

În cazul unor accidente rutiere soldate cu victime, poliţiştii locali trebuie să asigure pază la locul accidentelor şi să ia primele măsuri necesare pentru conservarea urmelor, identificarea martorilor şi a făptuitorilor. Dacă este necesar, poliţiştii locali trebuie să asigure şi transportul victimelor la cel mai apropiat spital.

O altă atribuţie pe care poliţia locală o mai are în domeniul circulaţiei publice este aceea de a verifică integritatea mijloacelor de semnalizare rutieră şi de a sesiza neregulile constatate privind funcţionarea semafoarelor, starea indicatoarelor şi a marcajelor rutiere şi acordă asistenţă în zonele în care se aplică marcaje rutiere.

În plus, în cazul vehiculelor fără stăpân, abandonate pe spaţiul public, poliţia locală trebuie să colaboreze cu structurile teritoriale ale Poliţiei Române pentru a identifica deţinătorul sau utilizatorul respectivului autovehicul.

De asemenea, potrivit avocatnet.ro, poliţiştii locali mai au că atribuţii de circulaţie:

  • să asigure fluentă circulaţiei pe drumurile publice din rază teritorială de competenţă, având dreptul de a efectua semnale regulamentare de oprire a conducătorilor de autovehicul exclusiv pentru îndeplinirea atribuţiilor conferite de prezenţa lege în domeniul circulaţiei;
  • să participe la acţiuni comune cu administratorul drumului pentru înlăturarea efectelor fenomenelor naturale, cum sunt: ninsoare abundenţă, viscol, vânt puternic, ploaie torenţială, grindină, polei şi alte asemenea fenomene, pe drumurile publice;
  • să participe, împreună cu unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române, la asigurarea măsurilor de circulaţie ocazionate de adunări publice, mitinguri, marşuri, demonstraţii, procesiuni, acţiuni de pichetare, acţiuni comerciale promoţionale, manifestări cultural-artistice, sportive, religioase sau comemorative, după caz, precum şi de alte activităţi care se desfăşoară pe drumul public şi implică aglomerări de persoane;
  • să sprijine unităţile/structurile teritoriale ale Poliţiei Române în asigurarea măsurilor de circulaţie în cazul transporturilor speciale şi al celor agabaritice pe rază teritorială de competenţă;
  • să acorde sprijin unităţilor/structurilor teritoriale ale Poliţiei Române în luarea măsurilor pentru asigurarea fluenţei şi siguranţei traficului.