Sursa foto: www.cavaleria.ro

Cât te costă să contești în instanță o amendă de circulație?

Şoferii care au primit o amendă de circulaţie pot ataca în instanţă procesul-verbal de contravenţie, dacă urmează câţiva paşi prevăzuţi de legislaţia în vigoare şi dacă achita o taxa judiciară de timbru.

Potrivit prevederilor legale în vigoare, orice proces-verbal de constatare a contraventiei poate fi contestat în instanţa, în termen de 15 zile de la dată înmânării sau comunicării acestuia.

Plângerea împotriva procesului-verbal se taxează cu 20 de lei, conform OUG 80/2013, care stabileşte, la art. 19, că „în materie contravenţională, plângerea împotriva procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contraventiei, precum şi calea de atac împotriva hotărârii pronunţate se taxează cu 20 lei”.

Potrivit Gabrielei Pintea, consilier juridic şi consultant în Forumul AvocatNet.ro, taxa este una fixă şi nu depinde în niciun fel de tipul contraventiei împotriva căreia se depune plângerea.

„Aceeaşi suma de 20 de lei se va achita şi în cazul în care contravenientul atacă cu recurs şi hotărârea judecătorească prin care s-a soluţionat plângerea”, a mai explicat specialistul.