In cazul unui accident rutier timpul in care victimele sunt scoase dintre fiarele contorsionate poate face diferenta intre viata si moarte.
In momentul in care efectueaza operatiunea de descarcerare divizia respectiva se poate lovi de o suita de probleme in functie de modelul autoturismului implicat in accident. Fiecare autovehicul are ranforsari speciale pentru a rezista mai bine la impact si care sunt mai greu de strapuns, are airbaguri care pot fi declansate accidental cand se incearca descarcerarea, are conducte de combustibil, cabluri electrice, rezervoare sub presiune, etc. Divizia de descarcerare sosita la locul accidentului trebuie mai intai sa „intelegea” modul de organizare a acestor elemente si apoi sa actioneze astfel incat sa nu puna in pericol viata pasagerilor incarcerati.
Niste indicatii precise despre amplasarea elementelor de risc in autovehicul i-ar ajuta in mod clar sa ia o decizie mai rapida si corecta. Si atunci vine intrebarea: „De ce sa nu ii ajutam chiar noi, proprietarii de masini?”
Cum putem ajuta echipele de descarcerare?
In momentul de fata producatorii de autovehicule si in special cei germani ofera un pliant A4 numit „Cartea de Salvare” in care sunt precizate toate elementele importante de care au nevoie echipele de descarcerare, este ca o harta a autovehiculului care indica detalii despre locul de amplasare al airbagurilor, bateriei, zone de ranforsare, acumulatorului, etc.
Avand aceste date tehnice la dispozitie echipele de descarcerare pot reduce semnificativ timpul de interventie si sa salveze cu pana la 30% mai multe victime, arata Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.
Producatori precum Alfa Romeo, Fiat, Lancia, Mercedes, Maybach, Smart, Opel si Saab furnizeaza carti de salvare in mai multe limbi europene. Cu ajutorul simbolurilor, fiecare carte de salvare este usor de citit. Toti producatorii folosesc aceleasi simboluri si culori in cartile de salvare.
De unde putem obtine „Cartea de Salvare”?
Cartea de salvare este speficica fiecarui model de autovehicul si este gratuita pentru descarcare. In prezent soferii pot descarca aceasta Carte de Salvare de la urmatoarele adrese http://csb.acr.ro/descarca-cartea-de-salvare/ sau http://www.rescuesheet.info/seite_3.html. Dupa descarcare, trebuie printata color, impaturita si pusa in dreptul parasolarului soferului(loc prestabilit de cei care au implementat acest sistem).
Cum semnalam prezenta „Cartii de Salvare” in masina?
Faptul ca aveti aceasta carte in autovehicul trebuie semnalat printr-un autocolant pe care il puteti obtine de la sediile ACR si pe care sa il aplicati pe interiorul parbrizului in partea stanga(sus sau jos).
De avut in vedere
- In momentul in care descarcati cartea de salvare aveti grija sa identificati corect modelul autoturismului dumneavoastra
- O carte de salvare indica intotdeauna numarul maxim de airbaguri disponibile pentru un anume model. Nu conteaza daca autovehiculul dumneavoastra este complet echipat cu numarul total de airbaguri indicate in aceasta carte.