Propuneri pentru noile amenzi si masini inmatriculate in alte state

Vesti rele pentru soferii care conduc băuţi, depasesc viteza legala cu peste 60km/h sau nu dau prioritate pietonilor. Noile sanctiuni prevad suspendarea permisului pentru 120 de zile si amenzi maxime cuprinse intre 1.575 si 7.500 lei.

Marti a fost lansat in dezbatere publica pentru 10 zile pe siteul MAI proiectul de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Amenzile ce se aplica in prezent numai persoanelor juridice, prevazute in ordonanta la clasa a V-a de sanctiuni, de la 21 la 100 de puncte-amenda(1.575-7.500 lei), ar urma sa fie aplicate si soferilor ce nu acorda prioritate pietonilor angajati in traversare regulamentar, depasesc viteza maxima admisa pe sectorul de drum respectiv si categoria de vehicul careia i se aplica cu peste 60km/h sau au o alcoolemie de sub 0,8 grame/litru

In prezent:
- neacordarea prioritatii pietonilor se pedepseste cu amenda clasa a II-a in valoare de 300-375 lei si suspedarea permisului pentru 30 de zile
- condusul sub influenta bauturilor aloolice, amenda din clasa a IV-a de sanctiuni in valoare de 675 si 1.500 lei si suspendarea permisului pentru 90 de zile
- depasirea vitezei cu 50km/h , amenda din clasa a IV-a de sanctiuni in valoare de 675 si 1.500 lei si suspendarea permisului pentru 90 de zile, pragul de 60km/h nefigurand in actualul Cod rutier.

Sunt prevazute si noi termene pentru suspendarea dreptului de a conduce. 120 de zile atunci cand fapta soferului este urmarita ca infractiuni dar s-a dispus aplicarea unei sanctiuni administrative, si 180 de zile in caz de accident de circulatie soldat cu decesul sau vatamarea corporala a unei persoane prin incalcarea unei reguli de circulatie care era sanctionata prin suspedarea dreptului de a conduce si in cazul in care fapta nu e urmarita ca infractiune.

Pentru soferii care au primit amenzi si nu le achita in termen de 90 de zile, vor avea permisele suspendate pana la dovara platii.

Daca soferul sanctionat face plangere in instanta, amenda nu se suspenda pana la emiterea unei decizii. Impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor se poate face plangere, in maxim 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta. Plangerea suspenda executarea sanctiunilor contraventionale complementare si suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.

In prezent doar 2% din amenzi sunt contestate in instanta si totusi doar 35% din ele sunt platite de contravenienti.

Ca si in proiectul din februarie, in actualul proiect se interzice circulatia masinilor inmatriculate in alte state, detinute cu orice titlu de persoanele cu sediul, domiciliu, sau resedinta in Romania, pentru mai mult de 30 de zile de la data dobandirii titlului sau de la data inscrierii in evidenta autovehiculelor si remorcilor inmatriculate in alte state.

Soferii aflati la volanul unui vehicul inmatriculat in alt stat au obligatia de a prezenta, la cerere politistului rutier, un document doveditor al titlului cu care este detinut vehicului, insotit de o traducere legalizata in limba romana a acestuia.

Nerespectarea acestor obligatii se sanctioneaza cu amenda clasa a III-a intre 450 si 600 lei, daca nu este prezentat actul doveditor al titlului cu care este detinut vehicului si traducerea si amenda clasa a IV-a intre 675 si 1.500 lei pentru ceri care circula cu un vehicul inmatriculat in alt stat mai mult de 30 de zile.

Interdictia de a conduce în Romania autovehiculul inmatriculat in alta tara dupa termenul de 30 de zile nu se va aplica persoanelor mentionate in certificatul de inmatriculare, celor care efectuează transport public de mărfuri sau persoane ori transport in regim de închiriere sau serviciu de închiriere, celor care sunt angajaţi sau asociaţi în raport cu persoanele menţionate în certificatul de înmatriculare şi celor care au încheiat un contract de leasing, mai prevede proiectul de lege.

Cei care nu au solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului în termen de 30 de zile de la data dobândirii acestuia vor fi sancţionaţi prin suspendarea înmatriculării, mai prevede proiectul de lege.

Conducerea unui autovehicul a cărui înmatriculare a fost suspendată se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

"Proiectul de lege urmăreşte crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora, şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale pentru a reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale", se arată în comunicatul MAI.

Inspectia tehnica periodica nu poate fi facuta pentru aceste masini in Romania