Amenzile noi ii sperie pe soferi

Singura modalitate de a-i linisti pe soferii certati cu legea este inasprirea acesteia, considera agentii de la rutiera. Pe de alta parte soferii nici nu vor sa auda de asa ceva.

Avand in vedere valorile noilor sanctiuni (pana la 7.500 lei) si ca neplata lor poate aduce suspendarea permisului, nici nu ne mira reactia soferilor.

Soferii care nu dau prioritate pietonilor(trec prin fata lor) ar urma sa ramana fara permis timp de 120 de zile (4 luni, fata de o luna in prezent) si sa primeasca o amenda de 1.575 lei

Valoarea amenzii insa poate urca pana la 100 de puncte, adica 7.500 lei daca soferii au o atitudine necorespunzatoare fata de politisti sau in functie de gravitatea si urmarile faptei savarsite.

Daca spre exemplu soseaua are 3 benzi si pietonul se afla pe prima banda, iar soferul pe a treia, riscul de accident fiind scazut, sanctiunea va fi minima. Daca insa drumul are o singura banda pe sens, si masina trece aproape de pieton, soferul risca sa primeasca o amenda maxima de 7.500 lei. Dur vor fi sanctionati si cei care se urca bauti la volan sau care au depasit viteza admisa pe tronsonul de drum sau pentru autovehicului pe care il conduc cu peste 60km/h.

Amenzile vor putea fi platite ca si pana acum la orice unitate CEC sau direct politistului. Soferii pot contesta sanctiunea in instanta dar Ministerul vrea sa ii oblige la plata sanctiunilor in maxim 90 zile sau dupa ce judecatorii au decis vinovatia soferului, altfel  risca pierderea permisului.

Conform statisticilor 40% din accidentele grave sunt produse de soferii beti sau cei care nu dau prioritate soferilor.

Priectul va fi inaintat Guvernului in 30 de zile.