Se pregătesc schimbări în sistemul RCA: Decontare directă, poliță pe vehicul și conducător, monitorizare în trafic

Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să introducă mai multe schimbări în sistemul de asigurări de răspundere civilă auto (RCA). ASF vrea printre altele, o poliţă pe vehicul şi o alta pe conducător, prin declararea persoanei care va conduce.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, potrivit digi24.ro, că va demara controale la firmele de asigurări. Legea referitoare la asigurările obligatorii va fi şi ea modificată, pentru ca şoferii să nu mai plătească atât de mult şi să poată primi despăgubirile mai repede, în caz de accident.

Sunt câteva prevederi care se referă direct la transportatori, cei care s-au revoltat în urma scumpirii exagerate a asigurărilor, dar sunt şi idei pentru asigurările obişnuite.

ASF anunţă că vrea să introducă un sistem de decontare directă. Asta înseamnă că păgubitul poate să-şi ia banii de la propria firmă cu care a încheiat RCA, după care asiguratorii să se deconteze intre ei. Practic astfel s-ar descuraja încheierea asigurării RCA exclusiv pe criteriul prețului cel mai mic.

Firmele cu tarife mici sunt și cele care acordă cel mai greu despăgubirile. Și de această problemă s-ar lovi direct asiguratul, dacă ar fi să își recupereze banii direct de la firma pe care a contractat-o.

O altă idee ar fi de a introduce un sistem de asociere între mașină și șofer. O poliţă pe vehicul şi conducător, prin declararea persoanei care va conduce. Nu e clar cum se va face. Dar sistemul are o aberație acum. De pildă, un șofer cu experiență și cu asigurare de ani de zile are acele reduceri față de tariful de bază, prin acel sistem „bonus malus”. Dacă își ia o mașină nouă nu mai beneficiază de reducere, o ia de la zero, cu toate că el nu a avut incident în trafic o grămadă de vreme.

O idee ceva mai neclară a ASF este de a introduce monitorizarea in trafic. Nu e clar dacă va fi doar pentru transportatori sau pentru tot sistemul de asigurări. În alte țări, amenzile pentru viteză sau alte contravenții în trafic duc la creșterea asigurării.