Şoferii nu mai sunt obligați să plătească amenda pentru neplata rovinietei

Şoferii care primesc acasă amenzi de la CNADNR pentru neplata rovinietei nu mai au obligativitatea să plătească sumele pretinse. Documentele de acest tip au fost declarate nule, pentru că semnătura electronică nu este considerată legală.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis marţi, 17 februarie, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, ca urmare a petiţiilor transmise de cetăţeni.

Potrivit deciziei ÎCCJ, singurele procese-verbale de amendă, ce pot fi acceptate, sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenţia la momentul comiterii ei şi poartă atât semnătura acestuia, cât şi semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.

Românii care au primit prin poștă o amendă fără semnătura agentului constatator trebuie să meargă la instanţă şi să ceară anularea ei, în baza deciziei comunicate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Instanţa supremă a explicat că orice amendă fără semnătura olografă a agentului care a constatat lipsa rovinietei este nulă.