Propunere a Ministerului Finanțelor: Amenzile de circulație, achitate în 15 zile

Un proiect de lege al Ministerului Finanţelor (MF) propune ca şoferii să poată achita amenzile auto la orice bancă, trezorerie sau primărie, iar termenul de plată al acestora să fie de 15 zile, față de 48 de ore, cât este în prezent.

Reprezentanţii MF spun că noua modalitate de plată a amenzilor va apre pe procesul verbal, contravenienţii având posibilitatea să plătească oriunde.

„Există un proiect de lege cu privire la plata amenzilor, iar în faza pilot să fie cuprinse persoanele fizice care plătesc amenzile de circulație. Am creat o infrastructură, care este proiect de lege în Parlament în momentul de față, ce va da posibilitatea de plată a unei amenzi oriunde, iar noul proces verbal standard va conține informații despre modalitatea de plată. Practic, orice sistem care permite plata către o autoritate locală", a explicat Valentin Mavrodin, Directorul General al Direcției de Trezorerie şi Contabilitate Publică din Ministerul Finanțelor Publice, citat de a1.ro.

Proiectul ar putea fi implementat până la sfârşitul anului viitor.

"Plata se va face într-un cont unic, deschis la nivelul Ministerul Finanțelor Publice. Procesul verbal va fi introdus în sistem de către polițist și se va transforma, astfel, într-o creanță electronică (...) Toate procesele verbale vor avea o serie unică de înregistrare, care are și cifra de control și o structură de evidență a plății. Pe procesul verbal vor fi pretipărite seria unică a procesului verbal și contul unic, iar polițistul va trebui să completeze doar suma și CNP-ul persoanei. În acest mod, toate informațiile se vor reconcilia imediat. Plata amenzilor se va face oriunde, inclusiv pe internet, iar termenul de plată de 48 de ore va fi înlocuit cu cel de 15 zile", a mai spus Valentin Mavrodin.