Prețurile RCA ar putea crește din nou

Companiile de asigurări membre ale UNSAR, (asociaţia profesională a asi­gu­rătorilor) care deţin aproximativ 90% din piaţă, avertizează Autoritatea de Supra­ve­ghere Financiară (ASF) că noile reguli din piaţa poliţelor auto obligatorii (RCA) ar putea conduce la creşterea tarifelor în următoarea perioadă.

Săptămâna trecută ASF a amendat norma RCA şi a stabilit ca tarifele să fie justificate pur statistic pe baza modelelor actuariale.

„Considerăm că noile măsuri norma­tive vor avea un impact major asupra in­dustriei şi va restrânge capacitatea de a ac­ţiona. Aceste restrictii suplimentare apli­cate peste predictabilitatea redusă a dau­nalităţii vor crea efecte nedorite ce se vor regăsi în preţul final. Modificarea nor­mei va conduce, pe de o parte, la reduceri de primă pe anumite segmente, dar pen­tru unele categorii de clienţi preţurile s-ar putea majora cu procente semnificative“, a precizat UNSAR, citată de zf.ro.

În plus, asigurătorii susţin că impu­ne­rea fundamentării tarifelor de informaţii sta­tistice va diminua nivelul de segmen­tare pe anumite categorii unde nu deţin suficiente date, iar în această situaţie o companie poate stabili tarife fie prea mari, fie prea mici în raport cu riscurile asumate. UNSAR demontează argu­mentul ASF potrivit căruia în cazul în care nu deţin date statistice suficiente la nivel local pot apela la surse europene şi afirmă că există diferenţe majore între pieţele de asigurare din Uniunea Europeană.

Poliţele auto obligatorii reprezintă principala sursă de business pentru industria locală de asigurări, acestea ge­nerând aproape jumătate, peste 2 mld. lei (500 mil. euro), din vânzările de asigurări generale. Pe piaţă operează nouă companii de asigurare, însă recent alte două companii - Ergo şi Grawe - şi-au exprimat intenţia de a vinde RCA.

Cei mai mari doi jucători - Euroins şi Carpatica, care deţin peste o treime din subscrierile totale - se confruntă cu pro­bleme financiare şi se află în procedură de redresare.