Benzină și motorină mai ieftine, de anul viitor

Benzina şi motorina vor continua să se ieftinească anul viitor, însă alimentele şi ţigările se vor scumpi. Sunt estimările Băncii Naţionale a României, din ultimul Raport asupra inflaţiei, care ia în calcul şi efectele reducerii cotei standard a TVA de la 24% la 20% de la 1 ianuarie 2016.

Astfel, după ce preţurile benzinei şi motorinei au coborât, în ultimele şase luni, de la aproximativ 5,8 lei pe litru la 5 lei pe litru, anul 2016 va aduce o nouă ieftinire, graţie reducerii TVA.

„Dinamica anuală a preţurilor combustibililor este proiectată la valori negative pe parcursul întregului interval de prognoză, atingând -2,2% la sfârşitul anului 2015 şi -2,3% la finele anului 2016”, se arată în cel mai recent Raport asupra inflaţiei, publicat de BNR şi citat de economica.net.

Carburanţii s-au ieftinit în acest an în principal datorită prăbuşirii cotaţiilor internaţionale ale petrolului, de la 100 de dolari în toamna lui 2014 la 50 de dolari în această vară, iar în 2016 preţurile vor fi influenţate de reducerea cotei standard a TVA.

BNR notează că preţul petrolului ar putea reveni pe creştere în cursul anului viitor, de unde şi prognoza aparent conservatoare privind scăderea preţurilor combustibililor.