Intrebarea 2/67 din conduita preventiva pentru categoria B

    #703 DRPCIV: Cum trebuie să procedaţi atunci când autovehiculul derapează cu spatele către dreapta?

  • A frânaţi puternic şi redresaţi vehiculul prin virare la stânga;
  • B trageţi rapid de volan spre stânga, fără a frâna;
  • C eliberaţi pedala de acceleraţie şi viraţi uşor spre dreapta.
Varianta corecta de raspuns este: C

Explicatie intrebare

AAtentie! In felul acesta veti accentua deraparea.
BAtentie!  In felul acesta veti accentua deraparea.
CFenomenul se numeste supravirare.
În cazul supravirarii anvelopele puntii spate pierd aderenta iar automobilul incepe sa se roteasca in jurul axei verticale. Aparitia supravirarii este mai probabila daca condcatorul franeaza puternic in timpul virajului. Prin franare centrul de greutate al automobilului se deplaseaza catre puntea din fata, puntea spate se descarca, iar rotile spate pierd din aderenta si derapeaza.
Pentru a evita aparitia supravirarii viteza de deplasare in timpul unui viraj trebuie sa fie cat mai mica iar franarile bruste si intense evitate. De asemenea, conducatorii experimentati, pot aplica si o masura de corectie a supravirarii, numita contravirare. Aceasta se realizeaza prin bracarea in sens invers(in cazul nostru spre dreapta) a rotilor directoare. În acest mod se stopeaza rotirea automobilului in jurul axei verticale, deraparea puntii spate fiind controlata.


Actualizare la zi

Intrebarile si legislatia gasite pe siteul nostru sunt actualizate permanent. Astfel nu va exista riscul ca tu sa inveti ceva gresit. Toate intrebarile sunt verificate pentru a fi in concordanta cu legislatia in vigoare.

Mod invatare(gratuit)

Inainte de a incepe rezolvarea unui chestionar porneste acest sistem pentru a vedea imediat ce ai dat raspunsul varianta corecta si explicatia aferenta.

Statistici(gratuit)

Foloseste acest sistem pentru a sti exact care sunt punctele tale slabe si ce ar trebui sa aprofundezi din legislatie. Poti vedea mai multe detalii aici

Fara cont

Nu esti nevoit sa iti creezi un cont pentru a rezolva chestionare, pentru a vedea explicatii, pentru a folosi modul de invatare sau statisticile.