Sursa foto: gds.ro

PROPUNERE. Oglinzi periscopice și permis eliberat în Marea Britanie, condiții pentru înmatricularea unei mașini cu volan pe dreapta

Parlamentarii vor să oprească înmulţirea maşinilor cu volan pe partea dreapta, care circulă în România.

Deputatul Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, vine cu o propunere care face dificilă obţinerea avizului pentru conducerea unui asemenea autoturism. O statistică a poliţiei arată că aproape toţi şoferii cu astfel de maşini, implicaţi în accidente rutiere, sunt şi vinovaţi de producerea lor.

Posesorii maşinilor cu volanul pe partea dreapta ar trebui să îndeplinească trei condiţii că să le poată conducă pe drumurile din România. Autoturismul să aibă oglinzi periscopice, iar şoferul să fi făcut un curs de conducere pe maşină modificată.

„Considerăm că atât timp cât existat oglinzile periscop şi şoferul a făcut un minim de 20 de ore suplimentare, va fi suficient de pregătit încât să nu se mai întâmple accidente”, a declarat deputatul Alexandru Nazare, pentru stirileprotv.ro.

A treia condiţie stârneşte însă controverse. Iniţiatorul legii crede că şoferul ar trebui să aibă permis eliberat de ţara unde sensul de mers este reglementat pe partea stânga, cum este de exemplu Marea Britanie. Asta face ca maşinile cu volan pe dreapta să nu mai circule în România. Măsură este văzută cu ochi buni şi de inspectorii Registrului Auto Român (RAR), care recunosc că nu pot respinge înmatricularea unei maşini cu volan pe dreapta, second hand, din cauza legislaţiei europene.

„Propunerea este ajutătoare. Acele oglinzi nu sunt obligatorii, deşi se regăsesc pe piaţă. Dacă se adopta, ar putea fi verificaţi în trafic”, spune Cristian Bucur, din cadrul RAR.

Propunerea parlamentarului Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor, vine după constatarea că zeci de accidente rutiere cu victime au loc din cauza maşinilor de acest fel.

În prezent, peste 10 mii de vehicule cu volanul pe partea drepată sunt înmatriculate în România. Singură modificare obligatorie impusă de RAR este reglarea farurilor, că să nu îi orbească pe cei care vin din sensul opus.