Sursa foto: shutterstock

Au intrat în vigoare noile modificări referitoare la polițele RCA

Tarifele şi majorările de tarife pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) trebuie corelate de-acum cu daunalitatea, conform unui act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Cu toate că aceste prevederi abia au intrat în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) intenţionează să mai facă şi alte schimbări la normele referitoare la poliţele RCA.

Norma ASF nr. 1/2016 pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 50 din 22 ianuarie. Documentul, care se aplică deja de la data apariţiei în Monitor, prevede că tarifele şi majorările de tarife pentru poliţele RCA trebuie corelate de asigurători cu daunalitatea.

„În calculul tarifului de primă, asigurătorilor le este interzis să folosească indici de încărcare, coeficienţi de majorare şi/sau corecţie ori alte instrumente de ajustare a tarifelor care să nu fie fundamentate statistic şi actuarial, asigurându-se în acest fel o proporţionalitate între tarifele practicate în perioade succesive şi evoluţia daunalităţii pe segmentul respectiv de asiguraţi”, stabilesc noile dispoziţii, citate de avocatnet.ro.

Asta înseamnă că, pentru fiecare astfel de segment, „asigurătorul RCA trebuie să utilizeze suficiente date istorice pentru a putea efectua un calcul relevant din punct de vedere statistic”, mai scrie în Norma ASF nr. 1/2016. În situaţia în care asigurătorii nu deţin suficiente date istorice pentru fiecare segment, aceştia trebuie să folosească date istorice disponibile din alte surse, pe care trebuie să le raporteze la piaţa autohtonă sau la piaţa Uniunii Europene.

Iniţiatorii modificărilor la normele asigurării RCA au constatat în ultima perioadă o tendinţă de creştere a preţurilor pe anumite segmente de asiguraţi, astfel că măsura corelării tarifelor/majorărilor de tarife cu daunalitatea asigură protecţia consumatorilor şi justificarea evoluţiilor bruşte ale tarifelor practicate.

În altă ordine de idei, acelaşi act normativ dispune că societăţile de asigurare pot emite poliţa RCA fără componenta de Carte Verde, atunci când este vorba de vehicule care n-au cum să circule în afara teritoriului ţării.

Potrivit Normei ASF nr. 23/2014, asigurătorii RCA trebuie să stabilească tarifele de primă pe categorii de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe baze actuariale general acceptate, pentru următoarele limite de despăgubire:

  • 1.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru pagube materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite;

  • 5.000.000 de euro (echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţională a României), pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor păgubite.

Atât limitele de despăgubire, cât şi tarifele RCA stabilite de fiecare societate în parte trebuie trimise ASF-ului cu cel mult 30 de zile înainte de începerea perioadei în care pot fi practicate. Exceptând indexările sau modificările pe anumite categorii de riscuri, tarifele stabilite de asigurători pot fi schimbate doar după şase luni de la ultima notificare.

În decembrie 2015, limita maximă a reducerilor comerciale pentru tarifele de primă a fost eliminată de ASF, astfel că acestea pot fi mai mari decât până acum. Limita aplicabilă în trecut era de 10%, de la care se făcea excepţie doar pentru pensionari, persoanele cu deficienţe locomotorii şi în baza sistemului bonus-malus.

Important! Persoanele care deţin autovehicule sunt obligate prin lege să le asigure. În baza poliţei RCA, persoanele păgubite în urma accidentelor auto pot să primească bani pentru daunele suferite.

Noul proiect de modificare a Normei ASF nr. 23/2014 nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de ASF şi publicat în Monitorul Oficial.