Amendă de aproape 17 milioane de lei. Trei distribuitori de carburant s-au înțeles la preț

Consiliul Concurenţei a amendat trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, suma totală atingând 16,9 milioane de lei, a anunţat instituţia.

Astfel, potrivit adevarul.ro, cea mai mare amendă – de 15,2 milioane de lei, a fost primită de către Tinmar Ind Bucureşti, urmată fiind de către Planoil Bucureşti (1,31 milioane de lei) şi de Planoil Industries Bucureşti (306.933 lei).

„În cadrul investigaţiei, Autoritatea de Concurenţă a constatat că cele trei companii au participat la o înţelegere anticoncurenţială, constând în fixarea preţurilor, discounturilor şi adaosurilor comerciale, împărţirea clienţilor şi a surselor de aprovizionare în activitatea de distribuţie angro de benzină şi motorină pe piaţa românească“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Toate companiile sancţionate au recunoscut participarea la înţelegerea anticoncurenţială şi au beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.

Conform Legii Concurenţei, sunt interzise orice înţelegeri între companii care denaturează concurenţa, în special cele prin care se stabilesc preţurile de vânzare sau cumpărare sau cele prin care se împart pieţele sau sursele de aprovizionare.

Consiliul Concurenţei încurajează companiile implicate în acest tip de înţelegeri anticoncurenţiale să contacteze autoritatea de concurenţă, să îşi recunoască participarea la încălcare şi să furnizeze dovezi privind înţelegerea respectivă. Procedând astfel, companiile pot beneficia de reduceri substanţiale ale amenzilor în funcţie de momentul în care contactează autoritatea de concurenţă şi de valoarea informaţiilor furnizate.