Sfaturi utile pentru soferii incepatori

Amprenta personalitatii umane se manifesta in toate actiunile noastre, in toate deciziile pe care le luam si implicit in modul de a reactiona la stimulii externi. Persoanele care detin permis de conducere si sofeaza, trebuie sa manifeste cateva trasaturi de personalitate care sa-i ajute in a lua decizii bune in momente critice, de a manifesta rabdare in trafic si in unele situatii imprevizibile ce pot sa apara instantaneu.

Toate aceste calitati se educa si in timp, atat prin relatiile interumane cat si prin experienta in sofat. Soferii incepatori, indiferent de varsta la care decid sa parcurga cursurile unei scoli de soferi amatori si implicit trec de examenul specific obtinerii unui permis auto, se confrunta adesea cu tracul inevitabil al primului traseu, a primei depasiri in trafic, al primului traseu mai lung.

Emotiile sunt inevitabile, fiind dublate de constientizarea responsabilitatii soferului participant la traficul rutier. Este preferabil ca in primele trasee parcurse, soferii incepatori sa circule fara zgomot sau muzica in autoturism pentru ca atentia sa nu fie distrasa de factori externi.

In cazul in care sunt insotiti de o alta persoana care este sofer experimentat, acesta din urma trebuie sa se abtina de a “da lectii de condus” soferului, chiar daca viteza de rulare este mai mica sau acesta ezita in a face o depasire. Insotitorul va face referire asupra modului in care soferul incepator a condus, doar dupa ce ajung la destinatie, atunci va oferi pareri asupra felului in care a reactionat in diferite situatii ivite pe traseu.