Sfaturi pentru protejarea bateriei auto in sezonul rece

Scaderea temperaturilor prevesteste vacante, concedii de sarbatori pentru unii si “supravegherea” mai atenta sau chiar inlocuirea acumulatorului auto pentru altii. Fie ca detinem autoturisme noi sau rulate de ceva ani sau, fie ca am inlocuit bateria cu una noua, cu totii vom impartasi la un moment dat experienta neplacuta de a nu putea pleca cu masina din parcare atunci cand iti este ”lumea mai draga”.

Cauza? De cele mai multe ori nu este lipsa combustibilului sau zapada care ti-a aruncat-o vecinul sub masina, ci lipsa curentului din acumulatorul auto. Cu toate ca toamna abia a inceput, pregatirea autovehiculului pentru temperaturi scazute este de bun augur, astfel cateva sfaturi in ceea ce priveste intretinerea bateriei auto vor fi de folos.

Odata cu trecerea temperaturii sub 0 grade Celsius, performanta acumulatorului scade pe zi ce trece, si asta pentru ca in urma reactiilor chimice din interiorul bateriei, se formeaza apa, cu cat bateria este mai uzata, cu atat cantitatea de apa este mai mare, si astfel, cunoscand faptul ca apa ingheata la 0 grade Celsius, densitatea electrolitului scade si astfel bateria nu mai produce curent.

Solutia? Asigurati-va ca performanta bateriei este buna, prin verificarea recenta intr-un centru specializat. De asemenea puteti procura un material izolator special pentru acumulatorii auto, care sa imbrace bateria. Nu in ultimul rand, incercati pe cat posibil sa plasati autovehiculul intr-o pozitie ferita de vant si zapada.

Nu numai gerul va poate descarca bateria ci si orice consumator electric din dotare, atat timp cat va deplasati pe distante scurte, iar alternatorul nu are timp sa reincarce. Bineinteles, si alternatorul trebuie verificat si intretinut astfel incat reincarcarea acumulatorului sa fie una eficienta.

Intretinerea deficitara poate cauza si ea functionarea slaba a acumulatorului din cauza depunerilor si a umiditatii ce se formeaza in jurul bornelor, cureaua ce antreneaza alternatorul poate fi uzata, iar atunci acumulatorul nu se incarca suficient. Acoperirea cu straturi de oxizi a bornelor bateriei duce la aparitia contactelor imperfecte. Asigurati-va ca aceste contacte sunt curate si uscate, astfel veti prelungi durata de functionare a acumulatorului auto.