Masinile ecologice in Romania inca sunt o raritate

Cu toate ca in ultimii ani romanii au prins gustul masinilor ecologice, acestea reprezinta in continuare un procent foarte mic din parcul national de autoturisme. Pentru a incuraja achizitionarea de automobile ecologice hibirid, celor interesati li s-a pus la dispozitie un nou program!

In anul 2015, s-a demarat pentru prima oara in Romania programul Rabla ce vizeaza achizitonarea de masini ecologice. Astfel, conform informatiilor furnizate de Ministerul Mediului, in perioada mai -iunie 2015, au fost achizitionate peste 370 de masini ecologice cu emisie de C02 sub 100g/km.

Prin lansarea acestui program, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor a pus accent pe importanta din ce in ce mai mare pe care o au aceste automobile, fie ca vorbim de masini cu sistem de propulsie hibrid (tehnologii hibrid conventionale) sau electric hibrid (tehnologii avansate de tipul plugg-in).

Urmand modelul celor din vest, unde procentul masinilor ecologice il depaseste pe cel al conventionalelor, Romania incearca sa faca eforturi de informare si promovare. Interesul romanilor pentru masinile ecologice a fost cat se poate clar. Astfel, la mai putin de 2 luni de la demararea proiectului Rabla pentru masini eco, inscrierile erau de 6 ori mai mari fata de lunile dinaintea demararii programului.

Cat te costa o masina ecologica?

Pe piata din Romania, marii jucatori din industria de automobile, pun la dispozitia celor interesati de o masina eco, o gama variata de autoturisme. Pretul unui astfel de autovehicul ajunge si pana la 26.000 euro.

Din pacate, statul roman inca mai are multe lucruri de pus la punct pentru ca folosirea masinilor eco sa devina o normalitate. In acest sens, marile companii de autoturisme sugereaza o mai buna informare a populatiei despre beneficiile unei astfel de masini dar si o retea cat mai mare de statii de incarcare.

Printre numeroasele beneficii oferite de o masina ecologica ce foloseste tehnologii plugg-in, se numara in primul rand costurile foarte mici in ceea ce priveste consumul.