Asigurarea de raspundere civila auto

Polita RCA inseamna asigurare de raspundere civila auto si este obligatorie in tara noastra pentru toate tipurile de autovehicule deja inmatriculate sau care sunt supuse inmatricularii pe teritoriul Romaniei. Cu toate ca pentru multi proprietari de masini aceasta polita rca pare o povara din cauza ca este scumpa, plata ei ii poate scuti de multe neplaceri viitoare, caci legea este severa si se aplica fara exceptie, tuturor.

In cazul in care masina circula pe strazile din Romania fara a avea polita RCA valabila, soferul risca sa primeasca o amenda in valoare de pana la 2000 de lei, sa i se ridice talonul autovehiculului, dar si placutele de inmatriculare ale acestuia, sa ii fie suspendata inmatricularea masinii (daca agentul constatator descopera ca era expirata de mai mult de 90 de zile) si chiar sa ii fie radiat autovehicul (in cazul cand nu face dovada ca a platit polita rca in termen de 30 de zile de la data cand agentul constatator a descoperit neregula).

Pe langa toate aceste neplaceri cauzate de neplata politei de asigurare de raspundere civila auto (rca), mai exista cateva motive pentru care proprietarii de masini ar trebui sa aiba permanent polita valabila, in conformitate cu legislatia in vigoare. Celor care nu au polita rca platita la timp li se recomanda sa lase masina in parcare (in garaj) pana cand reusesc sa intre in legalitate.

In cazul unui accident de circulatie, cei care nu au polita de asigurare de raspundere civila auto valabila li se va cere sa suporte toate cheltuielile din propriul buzunar, iar acest lucru poate insemna sume foarte importante de bani, mai ales daca ne gandim la faptul ca strazile din tara noastra sunt pline de masini scumpe ale unor marci foarte cunoscute in lume.

Indiferent din vina cui se produce accidentul, cel care va suporta cheltuielile este cel prins fara asigurare de raspundere civila auto valabila. Pentru o mai buna intelegere a riscurilor la care se supun cei care nu au rca la zi: daca vina este a lor, vor plati absolut toate pagubele. Daca vina este a altui participant la trafic, tot cel fara rca isi va plati cheltuielile pentru ca nu a avut asigurarea care este obligatorie in tara noastra.

In cazul in care exista o polita rca valabila, persoanele pagubite in accident vor primi in mod obligatoriu despagubiri, fie ca este vorba despre daune ale autovehiculului, vatamare corporala, pagube aduse altor proprietati sau chiar in caz de decese.

Ca o concluzie la cele de mai sus, ideal ar fi ca absolut toti proprietarii de autovehicule sa circule fiind in legalitate, avand polita rca, asigurarea de raspundere civila auto valabila.