Sursa foto: www.shutterstock.com

Vine iarna! Amenzi drastice pentru cei care circulă fără anvelope de sezon

Atunci când conduc pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, şoferii sunt obligaţi prin lege să aibă maşină echipată cu anvelope de iarnă. În caz contrar, amenzile pot ajunge până la câteva mii de lei.

Obligaţia şoferilor de a-şi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă este valabilă din toamna anului 2011, atunci când a fost introdusă în Codul rutier prin Ordonanţă Guvernului nr. 5/2011. Autorităţile nu au stabilit o perioadă fixă anuală în care trebuie folosite acestea, astfel că obligaţia este impusă de condiţiile meteo, potrivit avocatnet.ro.

Mai exact, la circularea pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă. Iar autovehiculele pentru transportul de marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi cele pentru transportul de persoane cu mai mult de nouă locuri pe scaune trebuie să aibă, pe roţile axei/axelor de tracţiune, anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.

Persoanele care nu respectă această obligaţie pot primi între nouă şi 20 de puncte-amendă. Din moment ce, de la 1 iulie, un punct-amendă este egal cu 105 lei, amenzile sunt cuprinse între 945 şi 2.100 de lei.

În acelaşi timp, Poliţia Rutieră reţine certificatul de înmatriculare sau de înregistrare al autovehiculului, eliberând şoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulaţie. Conform Codului Rutier, certificatul se restituie atunci când şoferul dovedeşte că şi-a dotat maşină cu anvelope de iarnă sau lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz.

Important! Pe anvelopele de iarnă trebuie să fie aplicat marcajul „M+S”, „M.S.” sau „M&S” (M şi S vin de la mud/noroi şi snow/zăpadă). Sunt acceptate orice fel de anvelope (inclusiv cele pentru toate sezoanele) dacă au unul dintre marcajele respective pe ele.

Reprezentanţii Poliţiei Române au inclus, într-un comunicat de presă publicat duminică, o serie de recomandări pentru şoferii care au de parcurs drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

„Poliţia Română va recomandă să va planificaţi din timp călătoriile, să va interesaţi de condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgeţi şi să adaptaţi viteză de rulare la condiţiile de drum şi trafic (...)”, spun poliţiştii.

Şoferii trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, să păstreze o distanţă suficient de mare faţă de autovehiculul din faţă şi să evite depăşirile riscante. De asemenea, aceştia trebuie să evite acţionarea bruscă a frânei sau a volanului şi să folosească frâna de motor.

„Poliţiştii rutieri va recomandă să folosiţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. Curăţaţi în permanentă farurile, blocurile de semnalizare, parbrizul, lunetă şi geamurile laterale ale autovehiculului, asiguraţi bună funcţionare a stergătoarelor de parbriz şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie-climatizare”, se mai arată în comunicatul citat.