Noile metode de calcul pentru polițele RCA

Reguli noi la calcularea polițelor RCA: vehiculele care nu pot circula în străinătate din cauze tehnice nu vor mai încheia și polițe Carte Verde.

Astfel, potrivit europafm.ro, prețul pentru asigurările obligatorii de răspundere civilă auto în cazul mijloacelor de transport în comun, spre exemplu, ar putea fi mai mic.

Pe de altă parte, în cazul șoferilor de rând, tarifele urmează să fie corelate cu daunalitatea – mai exact, cu numărul de incidente din trafic.

Modificările au fost aprobate astăzi de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară și vor intra curând în vigoare.

Potrivit modificărilor adoptate de ASF, firmele de asigurări vor fi obligate să coreleze evoluţia tarifelor RCA cu nivelul daunalităţii pentru fiecare segment de asiguraţi.

În cazul vehiculelor care nu circulă în străinătate, polița va fi încheiată fără Carte Verde – așadar, teroretic, prețul ar urma să scadă.

Pentru ceilalți șoferi, polițele vor fi calculate în funcție de numărul de accidente: cu cât numărul incidentelor rutiere este mai mare, cu atât valoarea asigurării obligatorii va creşte exponenţial – ceea ce, în mare parte, se întâmplA și până acum.

În următoarea perioadă, ASF intenționează să aprobe și alte modificări pentru a ține sub control prețul polițelor RCA.

Se speculează că metodele de calcul ar putea ține cont și de amenzile primite în trafic.