Sursa foto: gds.ro

Cum poți obține un nou permis, fără să pleci de acasă

Conducătorii auto pot solicita un duplicat al permisului de conducere, direct de la ei de acasă, prin e-mail, fără să se mai deplaseze la serviciul public comunitar. Facilitatea este disponibilă pentru permisele auto emise începând din 2009, numai dacă documentele au fost pierdute sau deteriorate, ori numele actual al titularului nu mai corespunde cu cel din vechiul document.

Prin Ordinul MAI nr. 123/2013, autorităţile au dat posibilitatea conducătorilor auto să solicite prin e-mail duplicatul permisului de conducere pierdut, furat sau deteriorat, ori în cazul schimbării numelui titularului, înainte de expirarea valabilităţii administrative.

Pentru eliberarea noului carnet de conducere, titularul trebuie să depună o cerere în acest sens la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, informează avocatnet.ro.

În cazul documentelor emise după data de 1 ianuarie 2009, cererea pentru eliberarea unui duplicat poate fi adresată şi prin corespondenţă, pe adresa serviciului public comunitar care a emis permisul de conducere anterior sau direct prin e-mail.

Cum procedăm pentru a cere un nou permis prin e-mail

Începând din august 2013 cererile pentru solicitarea unui duplicat al permisului de conducere se poate depune prin e-mail. Adresele de e-mail la care trebuie trimise solicitările sunt disponibile pe paginile de internet ale prefecturilor din ţară (dacă au fost publicate) sau pot fi aflate sunând la registratură instituţiei.

Cererea trimisă online trebuie însoţită de câteva documente, care vor fi scanate şi ataşate mesajului electronic. Este vorba despre:

actul de identitate al titularului;

procura specială şi actul de identitate al mandatarului, în cazul cetăţenilor români din străinătate;

dovadă plăţii taxelor şi tarifelor aferente eliberării permisului de conducere – 68 de lei (poate fi achitată la CEC);

permisul de conducere, atunci când acesta se află în posesia titularului;

două fotografii ale titularului, 35×38,5mm, de dată recentă, în cazul cetăţenilor români din străinătate şi în cazul cererilor depuse la alt serviciu public.

În cazul pierderii sau furtului permisului de conducere, titularul trebuie să ataşeze la cerere şi o declaraţie pe propria răspundere în care declara acest fapt.

Modelul unei declaraţii pe propria răspundere – model preluat de la Prefectura Bucureşti