20 de sfaturi bune de urmat daca vrei sa faci un drum lung cu masina

Te pregatesti sa pleci in calatorie cu masina? Fie ca vrei sa iti vizitezi bunicii sau vrei sa strabati tara in lung si in lat, citeste cu atentie sfaturile de mai jos. Te vor ajuta sa economisesti bani, sa fii in siguranta(sa nu adormi) in urmatoarea ta calatorie. 

  1. Inainte de a pleca intr-o calatorie, mereu sa ai grija sa fii suficient de odihnit si sa mananci ceva inainte sa pleci la drum. Bauturile cu multa cofeina nu sunt neaparat cel mai bun mod de a te tine treaz in timp ce conduci. Desi initial te vei simti mai alert, efectele se reduc in timp, atentia poate sa iti scada, desi tu ramai treaz.
  2. Tragi pe dreapta si fa pauze la fiecare aproximativ doua ore, chiar daca nu te simti obosit. Ia o gustare, niste aer proaspat si relaxeaza-ti picioarele plimbandu-te putin in jurul masinii. Daca este nevoie tragi si un pui de somn.
  3. Daca poti fa cu schimbul la volan cu un alt ocupant al autoturismului. Asta va permite sa fiti unul cu ochii pe celalalt in timp ce conduceti, sau sa trageti un pui de somn fara a pierde timp. Daca va deplasati singur porniti radioul sau puneti niste muzica si tineti un geam usor deschis. De asemenea ar fi indicat sa nu folositi sistemul automat de pastrare constanta a vitezei masinii in cazul in care conduceti singur noaptea – concentrarea asupra pastrarii vitezei va ajuta sa ramaneti treaz.
  4. Daca trebuie sa opriti, scoateti autovehiculul in afara drumului. Nu este indicat sa aveti masina pe carosabil sau pe o banda de decelerare, cu exceptia cazurilor unei urgente imediate.
  5. Daca va deplasati in alte tari informati-va asupra dreptului de a folosi telefonul in timp ce conduceti. In unele tari poate fi permis in timp ce in altele nu, iar ignoranta nu este o scuza acceptabila pentru incalcarea legii. Oricum, desi unele tari pot permite vorbitul la telefon in timp ce conduceti, este mai sigur sa folositi un sistem „hands-free”.
  6. Niciodata sa nu beti inainte de a pleca la drum. Desi nu va imbatati de la o bere, veti deveni mai somnorosi. Si sigur veti fi sanctionati daca sunteti opriti de politie.
  7. Informati-va asupra conditiilor atmosferice si ocoliti pe cat posibil zonele cu vreme proasta.
  8. Cautati informatii despre zonele in care se desfasoara lucrari de modernizare/reparare a drumurilor. Ascultati stirile la radio despre ambuteiaje.
  9. Sistemele GPS nu sunt infailibile si de aceea va recomandam sa aveti asupra dumneavoastra si o harta detaliata sau un atlas rutier, pentru orice eventualitate. Si o aplicatie cu harti pentru smartphone va poate ajuta.
  10. Daca folositi o masina inchiriata, petreceti cateva minute pentru familiarizarea cu masina si toate echipamentele din ea. In timpul mersului este indicat sa tineti privirea asupra drumului, nu sa cautati butoanele pentru aer conditionat, de exemplu.
  11. Incuiati-va toate lucrurile de valoare, fie in torpedou sau in portbagaj.
  12. Familiarizati-va cu legile rutiere locale, mai ales cand mergeti peste hotare. Este ilegal sa virati dreapta daca semaforul indica rosu? Ce se intampla daca tipati la pietoni, etc.
  13. Inainte de a pleca la un drum lung, aveti grija ca masina dumneavoastra sa fie in conditii bune. Cauciucurile sunt umflate corespunzator, toate lichidele sunt la nivelurile optime, si daca parcurgeti un drum mai lung, sa aveti cat mai mult carburant in rezervor. Mai ales pentru drumurile foarte lungi este bine sa mergeti la un mecanic sa va verifice masina mai amanuntit.
  14. Daca aveti posibilitatea, luati in calcul o asigurare pentru asistenta rutiera. Nu veti regreta cand veti ramane in pana pe vreun drum izolat si cu trafic redus.
  15. Mentineti costurile reduse prin conservarea carburantului in timp ce conduceti. Minimizati demarajele si opririle bruste. Goliti masina de lucrurile care nu va sunt necesare si mergeti mai incet. Se consuma mult mai putin carburant la 90km/h decat la 130km/h.
  16. Nu asteptati pana se aprinde becul de avertizare pentru combustibil. Pe un drum necunoscut, nu stiti niciodata cand veti intalni prima statie de alimentare. Imediat ce nivelul combustibilului ajunge la un sfert, cautati un peco.
  17. Cand calatoriti cu copii in masina, opriti mai des – nu doar pentru gustari si pentru a-si face nevoile, dar si pentru a va juca putin. Copii se plictisesc destul de repede si este nevoie sa-i mai destindeti putin. De asemenea luati jucarii, carti si muzica pentru ei. Eventual si medicamente pentru rau de masina – daca este cazul.
  18. Va este foame? Opriti la un magazin alimentar, patiserie, etc., decat la o statie de alimentare – veti avea la dispozitie mai multe optiuni si de asemenea preturi mai bune.
  19. Pentru calatoriile lungi, sa aveti servetele, vase de plastic, o lada frigorifica, pentru mesele pe drum. Sa aveti maruntis pentru taxele de drum, trusa sanitara sa fie pregatita, o lanterna, perna, patura. Pastrati cu dumneavoastra si un set de cabluri in cazul in care trebuie sa luati curent de la alta masina. O sticla cu lichid de parbriz.
  20. Asigurati-va ca toti cei din masina isi monteaza centurile. Nu doar ca va tin in siguranta, dar in majoritatea tarilor sunt obligatorii.